Štrudl (za 1 protvan 4 štruce)
2 čaše od jogurta oštrog brašna, 1 glat
2 žlice ulja
malo soli
1 čaša mlačne vode
Zamjesi tijesto da otpada od ruke. Stavi na toplu krpu, malo ga razvaljaj, namaži malo uljem po površini, pklopi zagrijanim protvanom da stoji oko 20 minuta. Razvuci rukama, namaži (može i dulje stajati, samo da je poklopljeno) rastopljenim margaarinom (3/4 do cijeli maragrin ili putar). Filaj po želji. Trešnje stavi u jedan red, posipaj šećerom i malo mljevnim orasima, zamotaj i reži u 4 štruce, svaku stavi na namazani protvan i ceilu premaži rastopljenim margarinom.
Isti postupak je s jabukama. Ako je sir on se maže po cijeloj polovini tijesta.
(nacrtano: trešnje na 1/3 po dužini, sit sve do pola po dužini)
Peci u zagrijanoj pećnici oko 1/2 sata na 150-200 stupnjeva ovisi o roru, ne naglo.
Sve isto se radi za bućnicu. Samo razvuci tijesto malo deblje (3 čaše brašna)
1/2 kg buće malo posoli pa neka stoji. Ožmikni rukama pa dodaj sir (1/2 kg), 2 jaja, malo vrhnja pa filaj tijesto (do pola). sve je isti postupak kao sa štrudlom. lagano peci da požuti i dobro se speče. kad je na pola pečeno premaži vrhnjem.
Nema komentara:
Objavi komentar