četvrtak, 1. siječnja 2015.

Makovnjača

Makovnjača (veći protvan, 3 manje štruce ili 2 veće)
75 dkg brašna
malo soli
korice limuna
3 dcl mlijeka
9 dkg šećera
2 cijela jaja (piše ali mi se čini prekriženo "ili 3 žutanjka")
12 dkg ulja
kvas: 1 germa, 1 dcl mlijeka, 6 dkg brašna, malo šećera (1 žlica) - neka stoji da se digne
U toplo brašno dodaj dignuti kvas, mlako mlijeko, šećer, jaja ("žumanke" je prekriženo - dakle, bolje cijela jaja stavljati), ulje, sol i koricu limuna, Tijesto dobro lupaj i pusti da stoji u toploj prostoriji 1 sat. Premjesi i tanko razvaljaj u 3 dijela i filaj.
Fila:
1/2 kg mljevenog maka kuhaj u 7 dcl mlijeka zašećernog sa 6 žlica šećera. Kuhaj i miješaj oko 10 minuta. Dodaj 2 ribane jabuke, 10 dkg grožđica namočenih u malo ruma, 2 žlice pekmeza od marelica. Sve izmješaj i filaj. Stavi u namazani pleh i pusti opet da se diže. Namaži jajetom i peci na 150 stupnjeva oko 3/4 do 1 sat.

Orehnjača (1 štruca orehnjače, 1 štruca makovnjače)
Tjesto:
60 dkg brašna
3/4 germe (od 1 kocke)
2 dcl mlijeka
2 žumanjka
malo soli
6 dcl ulja
2 žlice šećera
malo korice limuna
Kvas: 1/2 dcl toplog mlijeka sa malo šećera i germom razmuti i dodaj 1 žlicu brašna. Dobro promiješaj i stavi da se digne. U dignutom kvasu umuti žumanjke, mlijeko, ulje, šećer, sol i koricu od limuna i malo po malo brašno. Dobro izlupaj tjesto i pusti da se diže.
Fila:
25 dkg mljevenog maka kuhaj u 2,5 dcl mlijek ai 2 žlice šećera. Dobro miješaj na laganoj vatri oko 5 minuta. Skini sa vatre i dodaj 1 ribanu jabuku, malo grožđica namočenih u vodi i amlo ruma.
20-25 dkg oraha (mljevenih), 2 žlic šećera i to sve pofuri s 2 dcl mlijeka. Dodaj malo grožđica u malo ruma.

Tjesto razvaljaj u dužini 2 protvana da bude tanko. Prereži ga po sredini i filaj jednu polovicu makom a drugu orasima. Rolaj u štruce. Namaži protvan, stavi jednu štrucu, malo po sredini namaži uljem da se ne primi za drugu štrucu. Neka se opet diže da se napuni cijeli protvan. Ugrij ror na 150 stupnjeva, stavi kolač, na površinu stavi jedan papir da ne zagori i peci oko 50 minuta. Toplo pokrij s krpom dok se ne ohladi.

Nema komentara:

Objavi komentar