petak, 26. prosinca 2014.

Vojnički grah

Davne 1991. sagrađen je Boćarski dom. Par stotina metara udaljen od nebodera moje bake, na pustopoljini gdje smo se nekad prije igrali igdje sam zaradile pune čarape čičaka kada sam skinula role. Nalazio se točno uz put kojima sam prolazila do svoje škole, a otvaranje je bilo obilježeno raznim događanjima koja su sigurno bila krasna, ali sve čega se ja sjećam je - vojnički grah! To je bio prvi put da sam ga probala, dijelio se u plastičnim tanjurima uz kruh i prijetio da će se prosuti na putu do najbliže klupe. Toliko nam je bio fin da je baka potražila recept i jaaako se trudila da i na male količine ispadne barem približno dobar kao kad se kuha na hektolitre. Do tada je kuhala uglavnom onaj "običan" grah s "pužekima" ili ričetom. Ovo je definitivno obogatilo repertoar grahorastih jela.
Osim po grahu, Boćarski je obilježio dobar dio mog djetinjstva ili možda bolje da kažem kraja mog djetinjstva, ali priče o tome su za neki sasvim drugi blog. ;)

Grah vojnički (6 osoba)
60 dkg graha (suhog)
10 dkg luka
5 dkg češnjaka
60 dkg suhih rebarca
60 dkg mrkve, korijen peršina, korijen celera (nisam sigurna jel sveg zajedno treba biti 60 dkg ili samo mrkve pa uz nju 1 korijen peršina i 1 korijen celera)
malo crvene paprike, soli, papra, lorber (jel to lovor??), vegeta
mast ili ulje

Korijen mrkve, peršina i celera dinstaj na malo ulja i propasiraj. Grah skuhaj do pola (kak se kuha "do pola?") pa sve pomiješaj, dodaj začine po potrebi. Rebra skuhaj do pola (??) pa sve izmiješaj.
Na masti ili ulju napravi zapršku, stavi luk neka malo požuti i pomijaš ga s grahom, dodaj pasirano povrće, nek sve još malo kuha (a ne još pola?).

Nema komentara:

Objavi komentar