Imaju li svi svoj kolačić madleines kao Proust? Ako da, onda ih ja imam nekoliko i bakine juhe, pogotovo bistre. A neizostavan dio njenih juha bila je i tjestenina (domaća, naravno, nadam se da ću naići na recept za njene rezance) i knedli. Postojali su mali za ajngemahtes, jetreni i oni posebni veliki, oblačasti, čuvani za svečanije prilike i goste - griz knedli. kad bi među knedlima postojala socijalna struktura, griz knedli bi zasigurno bili kraljevi. Barem u izvedbi moje bake. Ili bi barem atmosfera barem na tren bila kraljevska dok bi se mekani i prhki raspadali u mojim ustima.
Griz knedli za juhu
1 jaje
1 mala žličica masti
4 velike žlice griza
malo soli
Razmuti jaje, dodaj mast, sol, zatim griz. Sve dobro promješaj pa neka stoji 1-2 sata (može i manje). Pravi male knedle sa žličicom jer se jako napuhnu i stavi u zakuhanu juhu. Neka kuha na laganoj vatri oko 15 minuta. Poklopi pa neka još malo stoje.
Nema komentara:
Objavi komentar