nedjelja, 23. studenoga 2014.

Šalša

Na rang ljestvici omiljenih jela, šalša se nije ni kandidirala. Po tome koliko sam je voljela jesti trebala bi ići pod kategoriju "Li-la", ali jednostavno je previše događaja i ručkova prošlo uz nju, a da je sad nepravedno zapostavim.
Baka, kao pobornica laganijih jela, često je znala raditi šalšu. Prečesto ako se mene pita. Ali dobro, vrlo često bih ja dobila zamjenu u obliku dobro propasiranog paradjz sosa (jer sačuvajbože da osjetim kakav komad, grudicu ili vlakno), pa se niti neću žaliti. Ima i drugih mrlja u našoj obitelji koje su kudikamo veće od onih od šalše. 

Šalša
1 kg paradajza operi, pofuri,oguli i izreži. U posudu stavi 3 žlice ulja, 1 žlicu maslinovog ulja, 1 manji luk sitno narezani neka se malo prodinsta, pa dodaj 3 režnja češnjaka kosanog sitno i reznai paradajz + 1 velika žlica peršina. Sve dinstaj lagano dok ne postane gusto. Dodaj malo papra, 1 dcl vina, Vegete i žličicu šećera. Dinstaj još dok sva voda ne ispari. Dodaj i soli ako treba.

Ovaj isti recept se ponavlja još jednom u bakinoj kuharici, ali uz zadnju napomenu: "Dobro je napraviti više pa se može staviti u zamrzivač."

Eto kako malo treba da se čovjeku omasti (ili zagorča, ovisno o ukusima) ručak!

Nema komentara:

Objavi komentar