subota, 22. studenoga 2014.

Ketchup

Davnih 80-ih i početkom 90-ih dok još GMO i zdrava hrana nisu bili toliko popularno suprostavljeni u medijima, baka je svejedno smatrala da je (gotovo) sve što se doma smućka, skuha, speće, bolje od gotovih, prerađenih proizvoda. Zbog toga se u našem frižideru često nalazio kečap, kao i u svakom frižideru obitelji koja drži do sebe, samo naš nije bio u kupovnoj plastičnoj bočici, već u staklenoj i imao je znatno kraći rok trajanja. Ne mogu reći da sam ga baš voljela, razni E-ovi i pojačivači okusa kod kečapa su defintivno odnjeli pobjedu pa sam oduvijek više voljela kupovne, ali nizašto na svijetu ne bih mijenjala sjećanje na bakino nutkanje domaćeg kečapa ispunjeno njenim zadovoljstvom što krasi naš hladnjak, ali i naše živote.

Kečap
6 kg paradajza očisti i stavi u posudu da kuha pa dodaj:
6 češnjeva češnjaka
3 karamfilića (što je pobogu to??)
200 g grožđica
1 grančicu celera
Sve neka kuha, propasiraj i stavi da dalje kuha i dodaj:
200 g šećera
200 g ulja (valjda ml)
2 dcl vinskog octa
1 žličica papra
4 žličice soli
malo naribanog muškatnog oraščića
Sve neka kuha da bude gusto (oko 2 sata po prilici). Sipaj u tople flašice i stavi u ror da se malo zapeče. Zatvori kad se ohladi.

Jedan drugi recept je vrlo, vrlo sličan, ali malo detaljniji i s malom razlikom u količinama  nekih sastojaka, pa bolje da i njega spomenem.
6 kg paradjza očisti (nisam sigurna što znači očisti...maknuti zeleni čuperak? prepoloviti? na kriške, ploše...?) i stavi da kuha dok se ne skine kožica. Dodaj:
6 režnjeva češnjaka, 3 karamfilića, 20 dag grožđica, 1 grančica celera (lista).
Kad je sve kuhano propasiraj i stavi dalje kuhati do potrebne gustoće.
Dodaj: 10-15 dag šećera (ovdje je pisalo "20 dag" kao i u gornjem reeptu, ali je precrtano - možda je ovo dorađeni recept?), 2 dcl ulja, 1.5 dcl vinskog octa, 1 žličica papra, 4 žličice soli i malo naribanog oraščića (potcrtano je, ali nisam sigurna zašto). Sve to kuhati još 2-2,5 sata. Sipati u tople flašice i stavi u topli ror da se zapeče. Zatvoriti kad se ohladi.

Nema komentara:

Objavi komentar